Zonnepanelen

2020: hét jaar om zonnepanelen te kopen | mijn ervaring

Delen:

Tijd om zonnepanelen te kopen in 2020…

Het is nog nooit zo financieel interessant geweest zonnepanelen te kopen als nu in 2020. Factoren die hieraan bijdragen zijn onder andere de huidige lage kosten voor zonnepanelen, lage (aftrekbare) rentes op gesubsidieerde leningen, en de aankomende wijziging in regelgeving die in de toekomst het rendement zal beperken. Het “groene cadeautje” van de staat is momenteel namelijk wel heel erg royaal als je tenminste de investering in zonnepanelen financieel bewust aanpakt. Alle reden om juist nu in 2020, met de inzichten van dit artikel, in actie te komen om nog snel van de financiële voordelen te profiteren net zoals ik dat gedaan heb. Je zult er geen seconde spijt van krijgen, dat verzeker ik je. Zelf heb ik in eerste instantie ook getwijfeld of de investering de moeite waard was. Na mijzelf uitvoerig te hebben ingelezen en inzichten te hebben opgedaan, ben ik verzekerd van mijn keuze en heb ik eigenlijk spijt dat ik de stap niet eerder heb gezet. Hopelijk weet ik ook jullie te overtuigen van deze top investering in je huis!

Heb je eerder al besloten om zonnepanelen te kopen en ben je op zoek naar de beste energieleverancier in 2021? Zie mijn volgende blog hierover.

Vraag Offerte aan

Begin 2020 heb ik besloten om zonnepanelen te kopen…

Laten we beginnen met mijn eigen situatie, om gelijk met de deur in huis te vallen. Begin 2020 heb ik een zonnepanelen systeem van zes zonnepanelen en een omvormer laten installeren. In normaal Nederlands zorgt de omvormer ervoor dat de zonne-energie wordt omgezet naar gelijkstroom dat je direct kunt verbruiken in huis en/of terugleveren aan het elektriciteitsnet. De zonnepanelen vangen de zonnestralen op die vervolgens doorgestuurd worden naar de omvormer. De hoeveelheid energie dat mijn zonnepanelen jaarlijks opwekken is ongeveer gelijk aan mijn jaarlijkse energieverbruik.

Waarom juist nu zonnepanelen kopen in 2020?

Het zonnepanelen systeem heb ik aangeschaft door middel van een nu nog beschikbare gesubsidieerde lening van de overheid tegen slechts 2.5 % rente op jaarbasis. Het is onduidelijk voor hoe lang deze specifieke lening beschikbaar zal zijn om te kunnen blijven afsluiten. Door gebruik te maken van zo’n lening zorg je voor ‘leverage’ (hefboomwerking), waarmee je met weinig tot geen inbreng van eigen geld, een zeer goed rendement kan halen. Ik heb er daarom bewust voor gekozen om ervoor te lenen, in plaats van mijn eigen spaargeld in te zetten. Hierdoor kan ik mijn eigen spaargeld gebruiken om een geldbuffer aan te houden (erg belangrijk voor onvoorziene uitgaven) en/of extra te beleggen op de beurs om hiermee een mooi rendement te halen (van gemiddeld 7% per jaar over lange tijd). Een ander voordeel van een lening inzetten is dat je je geld snel weer liquide kan maken terwijl het anders vastzit (letterlijk) in je zonnepanelen. Liquide betekent in dit geval dat je een investering snel kan omzetten in geld. Mijn lening mag ik in tien jaar maandelijks aflossen maar ook in één keer zonder boete rente. Dit kan heel handig zijn indien je je huis verkoopt en daarmee gelijk de lening wilt aflossen. De rente is aftrekbaar, daarom geniet het de voorkeur om zo langzaam mogelijk af te lossen om je rendement te optimaliseren van je lening vanwege de eerder genoemde hefboomwerking. Verder zorgt versneld aflossen ervoor dat je het afgeloste geld zoals gezegd ook echt kwijt bent omdat het dan vast zit in de zonnepanelen. Ten slotte, gaat de vermogensrendementsheffing per 2022 wijzigen, waarbij het gunstig is om een schuld te hebben vanwege de voorgenomen verhoging van de rendementsbelasting.

Wat is de impact van het kopen van zonnepanelen in 2020 op de waarde van mijn huis?

Een belangrijk voordeel van een zonnepanelen investering is dat als je bijvoorbeeld 3000 euro inclusief BTW erin investeert, je huis met minstens dat bedrag meer waard wordt. Als je daarbij in overweging neemt dat de levensduur van zonnepanelen ongeveer 25 jaar is kan je concluderen dat het een vrijwel risico vrije investering is. Zonnepanelen kunnen er bovendien voor zorgen dat je je huis gemakkelijker kunt verkopen. Niet alleen vanwege het feit dat duurzaamheid voor veel mensen steeds belangrijker wordt. Voor mij persoonlijk is het hoge rendement in combinatie met de snelle terugverdientijd een veel grotere factor dan duurzaamheid. Het duurzaamheid aspect geeft mij een goed gevoel, maar ook niet meer dan dat. Hoe denk jij daarover? Een ander reden waarom huizen met zonnepanelen beter verkopen is dat er hypotheken beschikbaar zijn, waarbij je extra geld kunt lenen als je een duurzaam huis wilt kopen. Hierdoor neemt het aantal potentiële kopers voor je huis toe (mits je natuurlijk naast zonnepanelen voor de rest ook een energie zuinig en goed geïsoleerd huis hebt). Door de toename in geïnteresseerde kopers zal dit een gunstig effect hebben op het aantal biedingen én de hoogte van de biedingen ervan op je huis.

Hoe kan ik passief inkomen verdienen door de opbrengst van mijn zonnepanelen?

Overzicht van energieverbruik en -opbrengst van ons tweepersoonshuishouden. Sinds maart 2020 de trotse bezitter van zonnepanelen.

Het inzicht die ik heb opgedaan, die mij echt de ogen heeft geopend, is dat mijn rente en aflossing minder zijn dan de maandelijkse energiekosten die ik tot voor kort had, voordat ik zonnepanelen had geïnstalleerd. Zie bovenstaande afbeelding voor een overzicht van ons energieverbruik (gele kleur) en de energie opbrengst (groene kleur). De donkere kleur betekend dal-uren (laag tarief) en de lichte kleur normale uren (hoog tarief). Het betreft energieverbruik voor een tweepersoons huishouden. Als ik de maand april als voorbeeld pak, dan zie je een verbruik van 25 euro en een opbrengst van 42 euro. Het netto rendement op de zonne-energie opbrengst is 17 euro voor deze maand. De aflossing en rente voor de lening van deze maand was 23,71 euro (de aflossing en rente is overigens niet terug te zien in de afbeelding). Dit bedrag blijft gelijk gedurende de gehele looptijd van de lening (omdat het een annuïteiten lening is). Alvorens de zonnepanelen installatie waren mijn gemiddelde elektriciteitskosten 25 euro per maand op basis van de historische maand kosten in de afgelopen drie jaar. Sinds de installatie betaal ik nu (25-23,71) 1.29 euro minder (!) en het wordt nog mooier want die 17 euro netto rendement van de zonne-energie opbrengst kan ik er nog bij optellen: na betaling rente en aflossing houd ik 18.29 euro over. Met andere woorden: ik heb 18.29 euro passief inkomen verdiend in slechts één maand. Ik moet natuurlijk wel bekennen dat april 2020 een geweldige maand was qua zonuren en weinig vliegtuigen in de lucht maar alsnog is dit een geweldige business case. Kan je nu begrijpen waarom ik zo enthousiast ben over zonnepanelen? Ik denk dat het iedereen zou moeten aanspreken die financiële onafhankelijkheid ambieert. Elke euro minder aan vaste lasten kan potentieel ergens anders in geïnvesteerd worden. In de rest van mijn blog zal ik verder in detail treden over de overige voordelen van mijn aanpak en hoe je er het meeste rendement uit kan halen. Ik weet zeker dat je na het lezen van deze blog net zo enthousiast zal zijn als ik!

Hoe werkt de positieve impact van inflatie uit op rendement en leningschuld voor zonnepanelen?

Gedurende de komende jaren wordt de zonnepanelen lening ondertussen door inflatie ieder jaar minder waard (gunstig). Inflatie betekent dat je voor 1 euro minder kan kopen jaar na jaar. Het voordeel hiervan is dat als je een lening hebt, die lening daarmee ook minder waard wordt. Hierdoor wordt het steeds makkelijker om de lening terug te betalen, omdat de lonen over het algemeen, vaak minstens met de inflatie mee stijgen. Naast het positieve effect van inflatie op schulden, heeft het ook een positief effect op de energie tarieven. De energierekening zou normaal gesproken zonder zonnepanelen hoger worden, maar juist door de zonnepanelen en de huidige regeling vanuit de overheid, wordt de opgewekte energie via de zon ook meer waard door inflatie. Vanuit de overheid bestaat er namelijk een regeling, waarbij je zo lang je energie opwekt en binnen je eigen verbruik blijft, deze energie kunt verrekenen met je eigen verbruikte energie. In essentie komt dit erop neer, dat als je energietarief stijgt naar 0.25 euro per kilowatt uur, dat je opbrengst ook stijgt naar 0.25 euro. Hetzelfde geld bij een daling. Naast het feit dat dit zorgt voor een ‘hedge’ tegen een stijging of daling van de gemiddelde energie tarieven, zorgt het ook voor een hoger rendement en snellere terugverdientijd op je zonnepanelen investering (bij een stijging van de tarieven). Het rendement op zonnepanelen en de daarmee samenhangende terugverdientijd is namelijk direct gerelateerd aan de gemiddelde energie tarieven. Ze volgen elkaar in dezelfde richting, zowel omhoog als omlaag. De terugverdientijd en het rendement is daarom logischerwijs ook lager bij een daling van de gemiddelde energie tarieven. Een ‘hedge’ is een soort verzekering waarbij je je tegen een risico kan indekken. Het risico hierin, is de stijging of daling van energie tarieven, dat wordt geneutraliseerd door de ‘hedge’. Door middel van deze ‘hedge’, ben je verzekerd van een gelijk blijvende energie rekening, als je zonnepanelen opbrengst tenminste gelijk is aan je verbruik of in ieder geval meer (bij dat laatste krijg je namelijk geld toe). Iedereen met zonnepanelen op het dak, kan zich door middel van het simpelweg hebben ervan, indekken tegen een hoger wordende energie rekening. Simpel toch? Dit is in ieder geval in 2020 nog van toepassing en wordt in de loop van de toekomst minder royaal gemaakt door de overheid.

Wat is het rendement en de terugverdientijd van mijn zonnepanelen?

Het rendement over de gehele looptijd, op mijn investering in het zonnepanelen systeem voor mijn huis, is 15.68% per jaar met een terugverdientijd van slechts 6.38 jaar. Hierbij wil ik nogmaals benadrukken, dat dit rendement kan worden gehaald met in principe geen eigen vermogen. Bij aankoop van een zonnepanelen systeem dien je enkel 21% BTW voor te schieten, omdat je dit niet kan lenen (later hierover meer in dit artikel), waarbij je de rest van de aankoop som wel kan lenen. De BTW teruggave is voor 2020 nog mogelijk. Ik dwaal af, laten we het weer hebben over mijn rendement dat ik zal gaan halen op mijn zonnepanelen. Indien je ook rekening houdt met de rente die je over de lening betaald, zul je iets lager uitkomen qua rendement met een verhoging van de terugverdientijd. De impact van de rente zal beperkt zijn, omdat deze ook aftrekbaar is van de inkomsten belasting. Indien je in de hoogste schijf valt, zou je als indicatie kunnen aanhouden om 1.25% rente (vanwege rente aftrek) van het bovenstaande rendement af te halen. Het spreekt voor zich, om naast de kosten component van een zonnepanelen offerte, ook te kijken naar kwaliteit en service niveau. Omwille hiervan heb ik uiteindelijk gekozen voor Bon Go Solar. Hieraan ging wel een onderhandeling vooraf. Ik kan het zeker aanraden om bij meerdere bedrijven offertes aan te vragen. Hierdoor kun je ze met elkaar in concurrentie stellen en tegen elkaar uit te spelen in je eigen voordeel. Alleen op die manier sleep je er de beste deal uit, en daarmee uiteindelijk het hoogste rendement en de snelste terugverdientijd. Zoals ook uit onderstaande afbeelding op te maken, heb ik netto 2515 euro betaald voor zes zonnepanelen inclusief omvormer en installatie. De BTW heb ik teruggekregen van de belastingdienst (na aftrek van 40 euro omzetbelasting). De prijs per Wattpiek is daarmee 1.46 euro. Een leuk weetje is dat ik van de installateur het compliment kreeg, dat hij nog nooit voor zo’n lage prijs zes stuks zonnepanelen had geïnstalleerd. Ik ben van mening, dat onderstaande overzicht een goede indicatie geeft, van wat er mogelijk is in de markt.

Overzicht offertes uit januari 2020 inclusief berekening rendement en terugverdientijd (TVT) voor zes en acht panelen (325 Watt piek per paneel). Waarbij de berekening is gebaseerd op een verwachte jaarlijkse opbrengst van 395 euro per jaar voor zes panelen waarbij ik binnen mijn verbruik blijf. Acht zonnepanelen was niet slim omdat ik hiermee veel meer zou opwekken dan ik zou verbruiken wat een negatief effect heeft op het rendement % en terugverdientijd.

Waarom is de rente op een lening voor zonnepanelen zo laag en goedkoop?

Genoeg over mijn situatie. Laten we nu kijken naar andere factoren, die zonnepanelen een goede investering maken. De stand van de rente is nog steeds bijzonder gunstig. De Nederlandse overheid kan zelfs lenen tegen een negatieve rente, wie had dat ooit gedacht? Alhoewel, sinds de Corona crisis zit er namelijk wel weer een lichte stijgende lijn in de rente percentages. Is dit een tijdelijke opleving of zullen ze hierna weer zakken? Dit valt niet te voorspellen. Wat we in ieder geval zeker weten, is dat er (vanwege de Corona crisis) enorm veel geld in de economie gepompt wordt, en dat dit meestal gepaard gaat met een dalende trend in de rente percentages. Het goede nieuws daarentegen, is dat de rentes nog steeds op één van de laagste punten in de geschiedenis staan. We zijn nog zeker niet te laat. Ik durf zelfs te stellen, dat dit hét moment is, om in actie te komen en zonnepanelen op je dak te laten leggen. Als je nu in actie komt, kan je nog profiteren van een goedkope lening. Hierover later in dit artikel meer, en waarom dat nu precies verstandig is.

Waarom zijn zonnepanelen zo goedkoop in 2020?

Door economische schaal voordelen, zijn de zonnepanelen in de loop der tijd steeds goedkoper geworden. Ik durf zelfs te stellen dat ze nu, in 2020, hierdoor nog nooit zo goedkoop zijn geweest. Een belangrijke graadmeter, waaruit je dit kunt afleiden, is de prijs per Wattpiek. De algemene stelregel is, dat hoe meer zonnepanelen je op het dak legt, des te lager de prijs per Wattpiek wordt. De reden hiervan, is dat kosten zoals installatiekosten, voorrijkosten etc. over meer zonnepanelen worden gesmeerd. Wattpiek is eigenlijk niets meer dan het maximale vermogen dat een zonnepaneel kan opwekken. De prijs per Wattpiek, varieert momenteel in 2020, tussen de 1,73 voor zes panelen, en 1,40 voor achttien zonnepanelen. Als je achttien panelen legt, dan is de prijs per paneel ongeveer 20% goedkoper. Let op! Laat je zelf hier niet door misleiden. De meeste zonnepanelen aanbieders zullen namelijk proberen, om jou zoveel mogelijk zonnepanelen aan te smeren, terwijl dit niet verstandig is te kopen. Hierover later meer.

Hoe kan ik zorgen voor een zo goed mogelijk rendement percentage op de aankoop van mijn zonnepanelen?

Als het je doel is, om een zo hoog mogelijk rendement percentage te halen per geïnvesteerde euro in zonnepanelen, dan geldt de stelregel: meer panelen is niet beter! Het slimste, om maximaal rendement te behalen op je investering in zonnepanelen, is om ervoor te zorgen dat de opbrengst in kilowatt uur van de zonnepanelen, niet meer is dan wat je verbruikt. Het jaar verbruik kan je bijvoorbeeld terugvinden op de jaar afrekening van je energieleverancier. Stel je jaarlijks verbruik is 1750 kilowattuur dan kan je uitrekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om dit ongeveer te halen. Als voorbeeld nemen we een zonnepaneel van 325 Wattpiek. Dit vermogen per zonnepaneel vermenigvuldig je met zes (stuks zonnepanelen) wat een getal oplevert van: 1950. Hieruit kun je afleiden hoeveel vermogen je zonnepanelen systeem in totaal heeft. Op basis hiervan kan je weer je verwachte jaarlijks opbrengst berekenen. Dit doe je door die 1950 te vermenigvuldigen met 0.9 wat resulteert in 1755 kilowattuur. De verwachte jaarlijkse opbrengst is dus slechts 5 kilowattuur hoger dan het verbruik aan energie in huis. Er is een zeer goede reden waarom je graag wilt dat je opbrengst van de zonnepanelen in kilowattuur gelijk of vrijwel gelijk is aan je verbruik in kilowattuur.

Waarom is de huidige zonnepanelen regelgeving in 2020 zo gunstig?

De reden is dat het momenteel met de huidige regelgeving nog mogelijk is om energie terug te leveren aan het energienet. Nu denk je misschien maar dat kan toch altijd? Dat klopt maar wel met een belangrijke kanttekening. Het is namelijk zo dat je onbeperkt energie mag terugleveren maar enkel tot je eigen verbruik krijg je hetzelfde bedrag voor opgewekte energie als dat je moet betalen voor de aankoop van energie bij je energieleverancier. Indien je 0.24 cent per kilowatt uur betaald aan je energieleverancier per verbruikte kilowatt uur dan is dit ook het bedrag dat je van de energieleverancier krijgt zo lang je tot aan je eigen totaal verbruik energie opwekt. Indien je verbruik per jaar 1750 kilowatt uur is, dan krijg je hetzelfde bedrag, zo lang je maximaal 1750 kilowatt uur aan energie opwekt met je zonnepanelen. Als je boven je eigen verbruik gaat terugleveren gaat de teruglever vergoeding aan het elektriciteitsnet dat je krijgt substantieel omlaag. Het is zelfs zo dat niet elke energie leverancier hiervoor het zelfde tarief hanteert. Daarnaast rekenen zonnepanelen aanbieders in offertes vaak met de hoge prijs per kilowatt uur ongeacht je eigen verbruik wat een te rooskleurig beeld geeft. Wees hierop behoedzaam en check de berekening van de offerte. De prijs per kilowatt uur wat je mag verwachten dat je krijgt voor zonne-energie dat je opwekt boven je eigen verbruik ligt tussen de 0.06 tot 0.18 euro per kilowattuur. Ook hier geldt: staar je hierop niet blind want de energieleverancier met de hoogste teruglever vergoeding zal in de meeste gevallen hogere vaste kosten rekenen.

Wat komt er allemaal bij kijken voor een lening via SVn Stimuleringsfonds Volkshuisvesting om zonnepanelen te kopen?

Een lening om zonnepanelen te kopen? Het klinkt natuurlijk als een enorm slecht idee. Laat mij je overtuigen waarom het wel een goed idee is! Er bestaat vanuit de overheid een regeling waarbij je tegen 2.5% rente kunt lenen. Het rente percentage waartegen je kunt lenen is afhankelijk van de gemeente waar je woont. Om te kijken of je in aanmerking komt voor zo’n lening kan je hier verifiëren. Als je bijv. in Apeldoorn woont kom je in aanmerking voor een ‘Stimuleringsregeling zonnesystemen Apeldoorn’ maar zoals gezegd is het per gemeente afhankelijk welke type leningen ze aanbieden. Deze lening heb ik zelf afgesloten. Ik kan deze specifieke lening ten zeerste aanbevelen vanwege een aantal grote voordelen welke in de volgende alinea’s verder zal toelichten.

De lening mag volledig worden besteed aan de zonnepanelen waarbij je ook niet verplicht wordt om een gedeelte van de lening te investeren in andere “groene zaken”. Dit is een voordeel omdat zonnepanelen een super rendement opleveren (in mijn geval 16%) terwijl andere investeringen zoals bijv. dubbel glas in huis dit bij lange na niet halen. Er is geen betere groene investering in je huis dan zonnepanelen op dit moment.

Een ander voordeel is dat de rente lager is dan een lening die je rechtstreeks bij een bank kan krijgen. De lening wordt via jouw desbetreffende gemeente verstrekt via het SVn Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Dit fonds geeft een korting op de rente wat de lening goedkoper maakt dan alle alternatieven in de markt. Er zijn geen goedkopere alternatieven beschikbaar omdat het een gesubsidieerde lening is. De aflossingen en rente voor de lening betaal je overigens rechtstreeks via automatische incasso aan het fonds zonder tussenkomst van de gemeente als de lening eenmaal rond is. Naast de korting op rente via deze constructie is er nog een ander voordeel! De rente op de lening is namelijk aftrekbaar van de inkomsten belasting net als de hypotheekrente. De reden hiervoor is dat de betalingen rechtstreeks aan het fonds zijn waarbij de belastingdienst hiervoor een uitzondering maakt en de betaalde rente hiervoor als aftrekbaar beschouwt.

Voorbeeld van mijn situatie t.a.v. aflossing en rente annuïteiten lening Stimuleringregeling zonnesystemen tegen 2.5% rente

Zie hierboven voor de beeldvorming de lening zoals ik die heb afgesloten om de zonnepanelen aan te schaffen. Het betreft een annuïteiten lening waarbij de rente in het begin relatief hoog is en naarmate de tijd vordert minder wordt. Dit is gunstig omdat de Nederlandse overheid (zoals je waarschijnlijk wel weet) de hypotheek rente aftrek (en daarmee dus ook deze aftrek) ieder jaar een klein beetje verlaagd. Er is overigens geen mogelijkheid om voor een lineaire lening te kiezen waarbij de hoogte van de rente elk jaar hetzelfde is. Het is belangrijk te weten dat je de 21% BTW van de zonnepanelen niet mee kan financieren in de lening. Hiervoor zul je dus eigen geld voor moeten voorschieten. Ik zeg voorschieten omdat je de 21% BTW kan terugvragen bij de belastingdienst. De meeste aanbieders van zonnepanelen installaties bieden een regeling voor ongeveer 50 euro waarbij het gedoe van het terugvragen volledig voor je uit handen wordt genomen. Het is overigens niet heel veel werk maar als je er geen zin in hebt is dit goed te weten denk ik dat het een mogelijkheid is. Als je het zelf wilt doen raad ik je aan hier te lezen. Ik heb er zelf in ieder geval voor gekozen om het via zo’n service te laten doen. Bij het bovenstaande lening voorbeeld kregen we uiteindelijk 500 euro BTW terug. Je krijgt niet het volledige BTW bedrag terug want er wordt omzetbelasting op ingehouden. Het is makkelijk te berekenen hoeveel er ingehouden zal worden. Bij elke 1000 Wattpiek wordt er 20 euro omzetbelasting ingehouden. In mijn geval werd er 40 euro ingehouden omdat we 1950 Wattpiek vermogen aan zonnepanelen hebben. Ten slotte is het handig te weten dat de lening beschikbaar is vanaf 2500 euro (in ons geval hebben we 2515 euro geleend). Zorg er dus voor dat je voldoende panelen op je dak neerlegt om dit bedrag minstens te halen. Mijn verwachting is dat je minstens zes panelen moet leggen wil je aan dit bedrag komen. De BTW op de panelen tellen niet mee in het te halen bedrag. Dit is belangrijk om rekening mee te houden omdat je wilt voorkomen dat je een aanvraag doet en er achter komt dat het lening bedrag voor het zonnesysteem zonder BTW goedkoper uitkomt dan 2500 euro.

Tot slot

Heb je al zonnepanelen op je dak? Dan wens ik je veel zonnige uren toe de komende tijd en hoop ik dat je waardevolle inzichten hebt gekregen waarop je actie kunt ondernemen. Indien je nog geen zonnepanelen hebt, hoop ik dat ik je enthousiast heb weten te maken om ook zonnepanelen aan te schaffen!

Vraag Offerte aan

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.