Postzegel kopen in 2020? = 5.5% tot 17.1% besparen ✉️

Delen:

Een postzegel is relatief duur. Het wordt helaas ieder jaar duurder om een postzegel te kopen net als bijna alles in het leven. De prijs van een postzegel daarentegen is het afgelopen decennium wel enorm snel omhoog gegaan. Dit is bij vrijwel iedereen wel bekend natuurlijk. Maar hoeveel is de prijs van een postzegel precies gestegen in die laatste tien jaar? De meeste mensen zullen hiervan geen idee hebben. Dit is eenvoudig te verklaren aangezien er sinds 2010 namelijk het cijfer ‘1’ op een postzegel staat en niet langer de frankeerwaarde (tarief). Vanaf dat moment is de waarde van een postzegel ondoorzichtiger geworden. Sindsdien zijn de prijsstijgingen voor een postzegel er ieder jaar enorm had ingeslopen zonder dat we hiervan veel hebben gemerkt met z’n allen.

Sinds 2011 is de prijs van een postzegel met het cijfer ‘1’ ieder jaar vier tot vijf eurocent gestegen met een uitschieter van tien eurocent in 2014. Waar hebben we het over zou je bijna zeggen want alles wordt toch ieder jaar duurder om te kopen? Klopt, maar als je deze stijging wegzet tegenover de afgelopen grofweg zeventig jaar dan is de stijging ongekend. De postzegel van 2021 is meer dan twee keer zo duur om te kopen als een postzegel uit 2011.

In deze blog een overzicht van hoe het komt dat een postzegel steeds duurder wordt om te kopen en het geinige feitje dat een postzegel hierdoor de afgelopen 10 jaar ook een hele goede investering is geweest.

Wil je PostNL dit jaar nog te slim af zijn? Koop dan uiterlijk in december 2020 een postzegel want dit scheelt je 5.5% tot 17.1% t.o.v. de nieuwe prijs per postzegel in 2021! Snel verdiend.

Laatste update: 10-12-2020

Lees ook: GELD VERDIENEN MET PAKKETJES AANNEMEN IN CORONA TIJD📦

Een postzegel is sinds 2011 meer dan twee keer zo duur geworden om te kopen

Alles wordt duurder in 2021 niet alleen het kopen van een postzegel

Alles wordt ieder jaar een klein beetje duurder. Hieraan valt simpelweg niet te ontkomen. Die prijsstijging geldt hiermee ook voor het kopen van een postzegel. Dit noemen we inflatie. Het geld wat je vandaag op de bank hebt staan is volgend jaar helaas minder geld waard. Je kunt minder kopen van precies dezelfde hoeveelheid geld. Indien de inflatie 3% betreft dan kun je volgend jaar 3% minder kopen. Voor 100 euro kun je dan slechts een waarde in goederen kopen van 97 euro in plaats van 100 euro omdat je geld minder waard geworden is (en de prijzen hoger).

Sinds 1953 is een postzegel vijftig keer zo duur om te kopen vergeleken met 2021

De prijs van een postzegel is sinds 1953 enorm gestegen volgens Datagraver. In 1953 kostte een postzegel slechts twee eurocent zonder inflatiecorrectie. Dit is bijna vijftig keer zo goedkoop als de prijs om een postzegel te kopen in in 2021: 0.96 euro. Indien je die goedkope postzegel van 0.02 euro uit 1953 echter corrigeert voor de inflatie kostte die in 1953 destijds 25 eurocent. Hiermee is de postzegel van 2021 nog slechts vier keer zo duur om te kopen.

Grafiek waarin duidelijk wordt dat een postzegel steeds duurder wordt met een versnelling daarvan sinds 2011 (Bron: Datagraver)
Grafiek waarin duidelijk wordt dat een postzegel steeds duurder wordt met een versnelling daarvan sinds 2011 (Bron: Datagraver)

Een postzegel in 2021 is sinds 2011 twee keer zo duur geworden na inflatiecorrectie

Feit blijft dat het kopen van een postzegel veel duurder is geworden. Vanaf ongeveer 1975 tot 2011 is de prijs van een postzegel na inflatiecorrectie ieder jaar iets goedkoper worden. Sinds 2011 daarentegen is de prijs van een postzegel ieder jaar helaas omhoog gegaan (zelfs na inflatiecorrectie). Ieder jaar kwam er vier tot vijf eurocent bij met als grote uitschieter een toename van 10 cent in 2014. De redenen waarom de prijzen omhoog moeten zijn ieder jaar ongeveer hetzelfde standaard verhaal: “de post moet betrouwbaar, bereikbaar en betaalbaar gehouden worden”. Helemaal mee eens natuurlijk maar waarom moet die stijging zo snel gaan?

Sinds 2010 staat er het getal ‘1’ op een postzegel en niet langer de waarde in euro

Sinds 2010 staat er op een postzegel een getal in plaats van een tarief (frankeerwaarde). Een postzegel met een getal erop behoudt de geldigheid zelfs bij een tariefswijziging. Ondertussen is de prijs van een postzegel een jaar na de introductie ervan sinds 2011 ieder jaar flink gestegen. Wellicht zit er daarom tussen de introductie van een getal op de postzegel en de stijging in postzegel tarieven een correlatie. Als dat niet zo blijkt te zijn dan is dat op zijn minst in ieder geval wel heel toevallig! Aangezien er ieder jaar hetzelfde getal één (1) op een postzegel staat worden postzegels ongemerkt denk ik steeds duurder zonder dat er hiertegen veel weerstand komt.

Hetzelfde principe wordt ook slim toegepast bij computer games waarbij je in de ‘online shop’ bijvoorbeeld 1000 ‘coins’ koopt voor tien euro. Hierdoor raak je het gevoel van de waarde in euro van die ‘coins’ kwijt of idem dito in het geval van de postzegel met het cijfer ‘1’ erop.

De pakketten knallen door het dak bij PostNL waarom dan ook de prijs om een postzegel te kopen?

Ondertussen knallen de pakketten door het dak bij het PostNL waarbij ze het soms zelfs niet aan kunnen om alles te bezorgen. Ik blijf het vreemd vinden dat PostNL het altijd heeft over de afname in postvolume om de stijging van de postzegel prijs te verantwoorden maar tegelijkertijd daarbij nooit de toename in pakketvolume erbij betrekt (en de winst die ze hierop maken). Het zou toch op z’n minst mogelijk moeten zijn om de winst uit pakketten te gebruiken om de prijs van een postzegel op een gelijk niveau te houden? De prijstoename sinds 2011 voor een postzegel vind ik daarom buitensporig hoog.

Een postzegel als slimme investering om hierop geld te besparen

Een postzegel wordt 5.5% meer waard vanaf 1 januari 2021 als je deze uiterlijk in december 2020 koopt

De prijs van een standaard postzegel stijgt vanaf 1 januari 2021 met vijf eurocent en in procenten is dat 5.5%. Tot en met december 2020 kost een postzegel nog 0.91 euro en in 2021 helaas 0.96 euro per postzegel. Een rendement of rente van 5.5% zullen veel mensen voor tekenen. Je kunt dit verdienen door simpelweg postzegels te kopen! Indien je ieder jaar wel wat post en/of kaartjes verstuurt dan kan je hierop gemakkelijk geld besparen door één velletje (of meer) postzegels in huis te halen. Zo simpel is het! Snel verdiend zou ik zeggen.

Indien je overigens veel kerstkaartjes van plan bent om te versturen in december 2020 dan kan het slim zijn om decemberzegels te kopen want die kosten 0.86 euro per postzegel.

Een postzegel wordt 17.07% meer waard in 2021 als je deze uiterlijk in december 2020 koopt met korting

Online zijn er mogelijkheden om een postzegel met korting te kopen. Een voorbeeld hiervan is postzegelsmetkorting.nl waar je een postzegel met het cijfer ‘1’ kunt kopen voor 0.82 euro per stuk. Dit is 0.09 euro goedkoper als postzegels via bijvoorbeeld de webshop van PostNL (0.91 euro per stuk in 2020).

Het enige nadeel van deze postzegels is dat je geen keuze hebt in welke je precies zult krijgen. De enige zekerheid die je hebt is dat het cijfer ‘1’ erop zal staan en dat ze goedkoper zullen zijn. Met andere woorden: indien het je niet uitmaakt hoe een postzegel er precies uitziet dan is het slim om postzegels met korting te kopen. Als je de prijs van 0.82 euro per postzegel vergelijkt met de prijs van een postzegel van PostNL in 2021 van 0.96 per stuk dan scheelt dit je 17.1%! Wat mij betreft is dit zeer de moeite waard aangezien dit een zeer goed rendement is op je inleg.

Mijn eerste bestelling bij Postzegelsmetkorting.nl

Alvorens het schrijven van deze blog wist ik niet eens dat het mogelijk was om een postzegel met korting te kopen. Wat ik wel zeker wist is dat het mij niets uitmaakt hoe een postzegel eruit ziet. Het maakte mij zelfs extra benieuwd welke postzegels ik zou krijgen en daarmee een soort verrassing. Ik besloot daarom de proef op de som te nemen en tien postzegels te kopen bij postzegelsmetkorting.nl (waarvan ik overigens nooit eerder had gehoord). Dit kostte mij 8.20 euro in totaal waarbij geen verzendkosten worden gerekend (0.82 euro per postzegel). Dit is zelfs goedkoper dan de 2020 decemberzegels welke 0.86 euro per postzegel kosten. Misschien de overweging waard om kerstkaarten te sturen met bijvoorbeeld een meeuw erop? Haha. Mijn online postzegel bestelling werd de volgende dag bezorgd. De postzegels zijn willekeurig gekozen maar ik vind ze prima.

Een postzegel met het cijfer ‘1’ erop heeft in 2020 een waarde van 0.91 euro. Aangezien ik ze met korting heb gekocht heb ik geld bespaard maar is de postzegel wel 0.91 euro waard in 2020 en vanaf 2021 is deze automatisch 0.96 euro waard. Hierover hoef je je geen zorgen te maken omdat er het cijfer ‘1’ op staat.

Foto van mijn bestelling van 10 postzegels voor 0.82 euro per stuk met een waarde van 0.91 euro per stuk via Postzegelsmetkorting
Foto van mijn bestelling van 10 postzegels voor 0.82 euro per stuk met een waarde van 0.91 euro per stuk via Postzegelsmetkorting

Tip: een postzegel met korting (0.82 euro per stuk) straalt misschien dan wel geen kerstsfeer uit maar ze zijn wel goedkoper dan decemberzegels in 2020 (0.86 euro per stuk). Het verschil is 0.04 euro per postzegel en in procenten is dit 4,88%!

Een rendement van 118.20% (!) indien je in 2010 een postzegel had gekocht

Sinds 2010 staat er een cijfer ‘1’ op een postzegel. Het voordeel hiervan is dat een postzegel met het cijfer ‘1’ van 2010 nog steeds evenveel waard is als een postzegel in 2020 of 2021. Je kunt er precies hetzelfde mee versturen. Je kunt dit feitje daarom in je voordeel gebruiken! Indien jij in 2010 in totaal tien postzegels had gekocht dan had je hiervoor 44 eurocent per postzegel en in totaal 4.40 euro voor moeten betalen. In 2021 kosten die zelfde tien postzegels 96 eurocent per stuk en in totaal 9.60 euro in totaal.

Met andere woorden: indien jij in 2010 wat van jouw geld had geïnvesteerd in postzegels dan zouden die 118.20% meer waard geworden zijn! Een rendement wat je bij lange na niet op de spaarrekening krijgt in elf jaar tijd. Achteraf gezien is natuurlijk makkelijk praten, dat is zo. Maar wie had gedacht dat postzegels een goede investering zouden kunnen zijn? Ik in ieder geval niet.

Conclusie: een postzegel kopen is duur maar geld besparen is mogelijk

Alles wordt duurder in het leven. Dit geldt logischerwijs ook voor het kopen van een postzegel. Sinds 2011 is een postzegel twee keer zo duur geworden. Een ongekende stijging als je het vergelijkt met de jaren daarvoor en de inflatiecorrectie in overweging neemt. Het is op zijn zachtst gezegd toevallig dat de prijsstijgingen gestart zijn na de introductie in 2010 van het cijfer ‘1’ op een postzegel. Hiermee vervaagt de echte waarde van een postzegel en wordt de jaarlijkse tariefsverhoging van een paar cent gedurende het jaar weer vergeten. Het voordeel daarentegen is wel dat diegene die in 2010 een postzegel velletje heeft gekocht (en niet gebruikt) hierop in principe een rendement heeft verdiend van 118.20%. Elk nadeel heeft zijn voordeel. Zo is het ook bij het kopen en hiermee investeren in een postzegel.

De moraal van het verhaal is wat mij betreft om een klein (of groot) postzegel voorraadje in huis te hebben want als de tarief stijgingen de komende jaren doorzetten dan zal het wederom een prima investering zijn. Voor 2021 is die tariefstijging al een zekerheid en het zal mij niet verbazen als dit zichzelf zal herhalen.

Hoe denk jij over de stijging van de postzegel tarieven in de afgelopen tien jaar? Ga jij na het lezen van deze blog ook wat geld investeren door een postzegel te kopen? Laat het weten in een reactie onderaan deze blog. Ik ben benieuwd!

Lees ook: KINDERPOSTZEGELS 2020 GOEDKOOP OF DUUR? EEN OVERZICHT


Disclaimer: de door Geldhamster.nl in deze blog verstrekte informatie is geen financieel advies. Je bent zelf verantwoordelijk voor de financiële keuzes die je maakt n.a.v. het lezen van deze blog.

Deze blog is niet gemaakt in samenwerking met PostNL of postzegelmetkorting.nl maar enkel om jullie de tip mee te geven dat het mogelijk is om slim geld te besparen bij het kopen van een postzegel.

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.